Kulturní kvašení: Esence pozdního léta

Zámek Troja

Bezbariérový přístup: pouze přízemí.

Mapa areálu

zámecká zahrada, štěpnice a sad

Lektorka
Lenka Kubelová

Ve spolupráci
MČ Troja, Biotroja centrum, IPR, Miloš Vojtěchovský

Dílna zkoumá chuťový profil místa pomocí divoce fermentovaných nápojů připravených z na místě rostoucích bylin a jablek ze sadu. Událost je také doprovodným programem k výstavě Dotkni se řeky!, kterou připravil Institut plánování a rozvoje Praha.

Divoké kvašení vychází z kvasinek přirozeně „divoce“ se vyskytujících na některých rostlinách. V procesu dochází k alchymistické transmutaci přidaného cukru na alkohol, oxid uhličitý a postupem času případně na kyselinu octovou. Kvašení je procesuální věc a spolupráce s mikroby. Část dění nemáme pod kontrolou, hraje zde roli příroda (život, ne-lidští aktéři). Zájemci mohou ochutnat z předpřipravené škály chutí (od slaďoučkých limo ke kyseláčům a hořkým bezonádám) zrcadlících charakter místa a pozdně letní sezónu.

Seznámíme se se základními principy divokého kvašení a jak si vytvořit vlastní kombinace chutí.

Zajímá nás, jak se chuťový profil místa proměňuje v průběhu roku?

Důležité
Doneste si vlastní kalíšek na ochutnávání a uzavíratelnou láhev, abyste si mohli domů odnést vlastní fermentační projekt.

 

Lenka Kubelová (nar. 1984 v Praze) vystudovala Filozofickou fakultu a Akademii výtvarného umění v Praze. V současné době pracuje jako šéfredaktorka pražského nakladatelství Alferia. Přeložila několik knih a působila jako lektorka a pedagožka; věnuje se jemnému aktivismu a zajímá jí „biokulturní naděje“.

Děkujeme Na ovoce za zapůjčení vybavení.